Eerste landelijke Kindermuziekweek in Het Concertgebouw

03.04.19
De Nederlandse muzieksector bundelt haar krachten om een gezamenlijke droom te realiseren: de landelijke Kindermuziekweek. Van 5 tot 14 april vinden door het hele land muziekactiviteiten plaats voor kinderen van 0 tot 12 jaar, onder andere in Het Concertgebouw, de Doelen, TivoliVredenburg en Nationale Opera & Ballet. De Kindermuziekweek wordt geopend in Het Concertgebouw doorharpist en ambassadeur van de Kindermuziekweek Remy van Kesteren.
Deel bericht

Unieke samenwerking versterkt verbinding onderwijs en onderzoek

03.04.19
De PO-Raad, VO-raad, MBO Raad, Vereniging Hogescholen en de VSNU hebben op 1 april, in aanwezigheid van minister Van Engelshoven van OCW, 'Lerend onderwijs voor een lerend Nederland; een gezamenlijke ontwikkelagenda om te komen tot een effectieve kennisinfrastructuur voor het onderwijs' gepresenteerd. Een uniek moment: de vijf sectorraden hebben de handen ineen geslagen.
Deel bericht

Niets is superieur bij het schooladvies. De toets niet en de docent niet

03.04.19
Basisonderwijs Wie geeft het beste middelbareschooladvies, de basisschoolleraar of de eindtoets? Bij sommige leerlingen hebben docenten amper een idee. Ik sprak laatst een docent, zegt hoogleraar Van de Schoot, die zei dat ze zich niet gerealiseerd had dat ze van sommige kinderen in de klas geen enkel idee had welk onderwijsniveau bij hen paste. Dat vond ze heel erg.
Deel bericht

Duizenden kinderen wilden héél graag de ruimte in

03.04.19
Een heleboel kinderen zijn in onze 1-april grap getrapt. We kregen wel 3.500 inschrijvingen met motivaties binnen op de aanmeldingssite. En daar zaten leuke motivaties bij: Ik weet dat de ruimte nog onontdekt is, ik wil graag helpen dit te ontdekken. Ik wil heel graag André Kuipers ontmoeten. Ik wil naar de ruimte omdat papa vervelend is.
Deel bericht

Leraar houdt leerlingen een dag lang voor de gek

03.04.19
Twan v.d. Ven is leraar op basisschool de Polderhof in Oss en nam zijn leerlingen uit groep 8 maandag flink beet. Er zijn te weinig bussen voor ons uitstapje naar de Efteling van morgen, dus gaan we als alternatief te voet naar speeltuin Elckerlyc. Ik heb ze ook verteld dat we de adviezen voor het VO hadden opgestuurd, maar de scholen misten wat diploma's. Dus ik heb ze hun strikdiploma opnieuw ..
Deel bericht

Blog | Verander de eindtoets niet, maar verbeter proces totstandkoming schooladvies

03.04.19
Het is weer zomertijd. Het schooljaar vordert. In het primair onderwijs worden leerlingen al een beetje zenuwachtig. Welke rol krijg ik in de afscheidsmusical? Met wie lig ik op een kamer tijdens het laatste schoolkamp? Worden we kampioen van het schoolvoetbaltoernooi dit jaar?
Deel bericht

IT=Alkmaar opent deuren voor meiden met interesse in de IT

03.04.19
Op donderdag 11 april is het Girlsday. Dit is de dag waarop jonge meiden vanuit groep 7 en 8 of het voortgezet onderwijs kennismaken met ICT-bedrijven in de buurt. Ook IT=Alkmaar doet hieraan mee. Tijdens Girlsday mogen de meiden meekijken bij vrouwelijke IT'ers, leren ze robotjes programmeren of gaan zelf aan de slag met een applicatie.
Deel bericht

Van Ark: kinderarmoede onacceptabel in welvarend Nederland

03.04.19
Het aantal huishoudens met kinderen dat een laag inkomen heeft, gaat omlaag en ieder kind dat in een gezin met een laag inkomen opgroeit kan meedoen; dat zijn de ambities van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij het terugdringen van kinderarmoede. De inzet is dat ieder kind dat in een gezin met een laag inkomen opgroeit maatschappelijk kan meedoen.
Deel bericht

Grote rekendag

03.04.19
Ieder jaar wordt de Grote Rekendag georganiseerd. Het is een dag voor alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen. Het thema van de 17e Grote Rekendag is ‘Uit verhouding’. Kinderen verkennen tal van situaties waarin de verhoudingen niet kloppen.
Deel bericht

Slob stopt experiment met flexibele schooltijden

03.04.19
Vanaf volgend jaar mogen basisscholen niet meer experimenteren met afwijking van de vijfdaagse schoolweek en de vastgestelde vakanties. De Inspectie concludeert dat na acht jaar vijf van de oorspronkelijk twaalf scholen vanwege kwaliteitsproblemen uit het experiment zijn gestapt. Nog eens twee scholen hebben ingrijpende maatregelen genomen om kwaliteitsproblemen het hoofd te bieden.
Deel bericht

AIVD waarschuwt voor toenemende invloed radicale predikers in onderwijs

03.04.19
De AIVD waarschuwt in zijn jaarverslag voor radicale invloeden in het onderwijs. De inlichtingendienst schrijft dat "radicaalislamitische aanjagers" een steeds nadrukkelijker rol spelen in het onderwijsaanbod voor jonge moslims.De dienst noemt naschoolse lessen in Arabisch en de islam als voorbeelden, "op het eerste oog laagdrempelig en onschuldig".
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)