Minder Montessori, maar wel beter resultaat

05.04.19
Montessorischool De Binnenstad heeft weer een voldoende. Sinds september 2016 was de Arnhemse basisschool ‘zeer zwak’. De inspectie constateert dat leraren zijn bijgeschoold, de manier van lesgeven is aangepast en leerachterstanden van kinderen steeds meer zijn weggewerkt. ‘De school laat over alle onderdelen verbeteringen zien’, schrijft de inspectie.
Deel bericht

Tips: Laat leerlingen zelf aan het woord

05.04.19
Zichtbaarheid van leren is een van de sleutelbegrippen om succesvol leren te bewerkstelligen (Ebbens & Ettekoven, 2012) Als het leren van leerlingen zichtbaar wordt, geeft dat ons als docenten veel belangrijke informatie. Bijvoorbeeld over: het niveau en de voorkennis van leerlingen; mogelijke misconcepties die bij leerlingen in het hoofd zitten; waar u hulp moet bieden.
Deel bericht

Groenteman en brandweerman stand-by bij tekort aan leraren

05.04.19
Scholengroep Samen Katholieke Scholen in Alkmaar heeft groentemannen, bakkers en brandweermannen ‘stand-by’ voor een les over hun beroep als er te weinig leraren zijn, bijv. vanwege een griepgolf. We bedachten het uit nood, maar daarvan maken we op deze manier een deugd, zegt Helma van der Hoorn, collegevoorzitter. Deze ‘gelegenheidsdocenten’ zullen vooral vertellen over hun beroep.
Deel bericht

Nationale Kinderherdenking 4 mei

05.04.19
De Nationale Kinderherdenking is speciaal voor en door kinderen. We betrekken hen actief in aanloop naar de herdenking en geven hen de hoofdrol in de uitvoering. Door middel van zang, dans, toneel en toespraken van andere kinderen gaan moeilijke thema’s als ‘leven in vrijheid’ opeens bij hen leven. We sluiten af met een bijzonder kinderdefilé dóór Madurodam.
Deel bericht

'Binnen enkele jaren zijn er nog nauwelijks gemengde scholen' [opinie]

05.04.19
Ik vermoed dat er binnen enkele jaren nog maar nauwelijks gemengde scholen zijn. Daarmee verdwijnen de enige plekken in de stad waar kinderen van verschillende afkomsten elkaar dagelijks tegenkomen. Met name kinderen met een migratie-achtergrond zijn hiervan de dupe. Waar kunnen zij nog vrienden worden met witte leeftijdsgenoten, via wie zij de taal en cultuur het beste leren kennen?
Deel bericht

Basisschool Vlaardingen houdt vast aan flexibele vakantie

05.04.19
Op basisschool Van Kampen in Vlaardingen kunnen ouders drie vakantieweken per jaar vrij blijven opnemen. Onderwijsminister Arie Slob liet weten de schooltijden landelijk niet te willen flexibiliseren, maar met de drie vrije weken blijft de basisschool binnen de kaders van de wet. De ouders geven één keer per jaar aan de school door welke weken hun kinderen vrij nemen.
Deel bericht

Lerarenbeurs aanvragen kan weer (t/m 30 juni)

05.04.19
De Lerarenbeurs kan weer worden aangevraagd. Bevoegde leraren in het primair en voortgezet onderwijs, het mbo en het hbo hebben daar de tijd voor tot en met 30 juni. De Lerarenbeurs is bedoeld voor het volgen van een bachelor- of masteropleiding, een post-initiële masteropleiding of een premaster- of schakelprogramma dat voorafgaat aan een universitaire masteropleiding.
Deel bericht

Terrorisme-les in Utrecht: 'Zomaar mensen vermoorden, dat kan echt niet'

05.04.19
Na de aanslagen in Parijs in 2015 werd terrorisme-expert Beatrice de Graaf overspoeld met verzoeken om op scholen te komen vertellen over terrorisme, radicalisering en polarisatie. Dat bracht haar op het idee om een lesprogramma te schrijven. Na een proefperiode op twintig scholen wordt het vandaag voor het eerst gebruikt bij basisschool De Regenboog in Utrecht.
Deel bericht

Watersector staat centraal bij Kick-Off Girlsday 2019

05.04.19
Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom en Dijkgraaf Hetty Klavers openen op 11 april Girlsday 2019 samen met meisjes uit het Bao en het vmbo. Waterbeheer en waterveiligheid vragen in deze tijd om innovatieve technische denkers en doeners en meer meisjes zijn welkom in de watersector. De Kick-off vindt plaats in Rotterdam te midden van alle Nederlandse Dijkwerkers.
Deel bericht

Nieuwe editie 4 en 5 mei Denkboek

05.04.19
Op 3 april presenteerde Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nat. Comité 4 en 5 mei, het 4 en 5 mei Denkboek 2019 op de Openbare Montessorischool Steigereiland in Amsterdam. Ruim 225.000 leerlingen van groep 7 en 8 ontvangen dit jaar een exemplaar. Met het Denkboek daagt het comité leerlingen uit om na te denken over herdenken en vieren, de Tweede Wereldoorlog, vrijheid en democratie.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)