Massaal online filmpjes kijken: willen we onze tijd wel écht zo doorbrengen?

27.06.19
We besteden met zijn allen een miljard uur per dag op YouTube. Maar is dat wel wenselijk? Hans de Zwart van Bits of Freedom geeft uitleg en een aantal tips om zélf te bepalen wat je kijkt.
Deel bericht

Met ingang nieuwe schooljaar boerkaverbod

27.06.19
Het zou eerst ingaan op 1 juli, maar dat is verzet naar 1 augustus. Een aantal scholen vond het handiger als het verbod zou ingaan bij het begin van het nieuwe schooljaar. Het verbod houdt in dat o.a. in het onderwijs geen gezichtsbedekkende kleding meer mag worden gedragen (ook geen bivakmutsen en integraalhelmen.)
Deel bericht

Proef met peuters en kleuters in een klas: ‘Dé peuter of dé kleuter bestaat niet’

27.06.19
Voor een kind kan de overstap naar het basisonderwijs een indrukwekkende gebeurtenis zijn. Kindcentra De Kastanjelaar in Milheeze en De Dompelaar in Elsendorp zijn om die reden van plan peuter- en kleutergroepen samen te voegen. Dit mag niet zonder meer o.m. vanwege met het feit dat voor de opvang van nul- tot vierjarigen andere eisen worden gesteld dan voor het BaO.
Deel bericht

Honderden kinderen in Schiedam zitten noodgedwongen thuis vanwege hinderlijke eikenprocessierups

27.06.19
De Gelinckschool en De Poldervaart zijn gesloten vanwege de aanwezigheid van de eikenprocessierups. De afgelopen dagen hadden zowel leerlingen als leerkrachten last van hinderlijke jeuk.De schoolgebouwen en de omgeving worden vandaag schoongemaakt, zodat de kinderen morgen weer naar school kunnen. Aanvankelijk zouden de leerlingen tot dinsdag thuis moeten blijven
Deel bericht

Steeds meer kinderen krijgen thuis les: 'We geven lessen die alleen passen bij Sofia (8)'

27.06.19
Roy van Veen en zijn vrouw Ksenia houden hun 8-jarige dochter Sofia ook thuis. Daar krijgt ze thuis, maar soms ook buiten met andere thuisles-kinderen, vakken als Russisch, geschiedenis, archeologie maar ook paardrijden. De huidige scholen passen niet bij het karakter van Sofia. Die scholen zijn gericht op collectivisme: met z’n allen uit een boek leren. Maar Sofia is een individu.
Deel bericht

Goede langetermijnvisie, maar voorstellen over overgang po-vo leiden tot uitvoeringsproblemen

27.06.19
De minister schetst in de ogen van de VO-raad een goede langetermijnvisie op de overgang van po naar vo, maar de VO-raad verwacht wel serieuze uitvoeringsproblemen bij het voorstel om de datum voor aanmelding op uiterlijk 1 mei te zetten.
Deel bericht

Leraren meer ondersteunen bij passend onderwijs

27.06.19
Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden kunnen meer doen om leraren te ondersteunen bij passend onderwijs. Dat stelt onderwijsminister Slob in reactie op een recente enquête van de AOb. Hij benadrukt onder andere het belang van goed strategisch personeelsbeleid. Daarnaast kunnen samenwerkingsverbanden meer doen om de solidariteit onder scholen te vergroten.
Deel bericht

Raad van State: twee protestant-christelijke scholen Hazerswoude meer dan genoeg

27.06.19
Schoolstichting De Filosoof kan het vergeten om een nieuwe protestant-christelijke (PC) basisschool in Hazerswoude-Rijndijk te openen.De Filosoof meent dat het door haar speciale onderwijsopzet een veel groter onderwijsverzorgingsgebied beslaat en veel meer leerlingen uit de wijdere regio zal trekken. De Raad van State is het daar niet mee eens.
Deel bericht

Belangrijke boekenprijs voor Dummie de Mummie

27.06.19
Dummie de Mummie en de schat van Sohorro van Tosca Menten heeft een belangrijke kinderboekenprijs gewonnen. De prijs is van de Nederlandse Kinderjury. Bijna 30.000 kinderen hebben gestemd op hun favoriete boek. Kinderen tot en met 9 jaar vonden De Gorgels en het geheim van de gletsjer van Jochem Myjer het beste. Ook is een andere boekenprijs uitgereikt: de Pluim.
Deel bericht

Belangrijkste GGD-tip: zorg dat je oververhitting bij kinderen herkent

27.06.19
Zeker nu de hitte nog aanhoudt is het voor scholen belangrijk maatregelen te nemen om te zorgen dat kinderen op school niet oververhit te raken, zegt GGD West-Brabant. Wij raden scholen aan creatief om te gaan met deze omstandigheden. Geef buiten les als het binnen heel warm is, houdt vaker pauzes en doe waterspelletjes met voldoende tijd in de schaduw.
Deel bericht

Kamer wil dat minister lerarentekort in kaart brengt

27.06.19
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Arie Slob (ChristenUnie) landelijk gaat bijhouden welke noodmaatregelen scholen allemaal nemen vanwege het lerarentekort en hoe groot de lesuitval is. Alleen met een landelijke registratie vanuit het ministerie wordt de ernst van de problemen duidelijk.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)