Hoge emotionele kwaliteit in de kleuterklas werkt door in de verdere schoolloopbaan van leerlingen

04.07.19
In een kleuterklas met een hoge emotionele kwaliteit functioneren leerlingen ook in hun latere schoolloopbaan op een hoger sociaal-emotioneel niveau. Dat komt vooral tot uiting in hun werkhouding, gedrag en beheersing van impulsen. Ook leidt een hoog taalaanbod tot een gunstigere cognitieve ontwikkeling bij doelgroepleerlingen: van belang bij bestrijding van onderwijsachterstanden.
Deel bericht

Verlenging van de kleuterperiode verkleint ontwikkelingsachterstand niet

04.07.19
Verlenging van de kleuterperiode lijkt geen goede remedie tegen ontwikkelingsachterstanden. Kleuterbouwverlenging kost de leerling een extra jaar, terwijl het in groep 8 geen voordeel meer oplevert. Bovendien is het een dure maatregel. Ook is geen bewijs gevonden voor de aanname dat doorkleuteren juist voor leerlingen met laagopgeleide ouders of een migratieachtergrond positief uitpakt.
Deel bericht

Islamitische basisschool misschien toch open volgend jaar

04.07.19
Er is een kans dat er in Vlissingen volgend jaar tóch een islamitische basisschool komt. Vorige week besloot de gemeenteraad nog dat de islamitische basisschool niet past in het gemeentelijke scholenplan. Maar als SIPO tijdig bezwaar maakt en het ministerie stelt de stichting nog voor 1 januari in het gelijk, dan moet Vlissingen alsnog voor een gebouw en financiële middelen zorgen.
Deel bericht

Regio's gezocht voor aanpak Onderwijs-Zorg-Jeugd

04.07.19
De coalitie Onderwijs-Zorg-Jeugd is opzoek naar 'inspiratieregio's' die aan de slag gaan met de aanpak 'Mét andere ogen' om kinderen optimale ontwikkelkansen te bieden, ongeacht hun zorgbehoefte, gedrag of beperking. Het doel is om samen onderwijs, jeugd en zorg lokaal te faciliteren om kinderen de juiste ontwikkelkansen te bieden en verbindingen te leggen tussen onderwijs, zorg en hu
Deel bericht

Brabant: Basisscholen klaar voor het nieuwe schooljaar (maar dan moet er niemand ziek worden)

04.07.19
Ondanks de lerarentekorten in het basisonderwijs, lijken de Brabantse scholen hun zaakjes voor het nieuwe schooljaar goed op orde te hebben. Maar dan moet er niet een grote griepgolf aankomen. Zo zal het tekort in het BaO de komende vijf jaar in sommige regio’s van Brabant verdubbelen of zelfs bijna verdrievoudigen. Voor komend schooljaar is de situatie nog te overzien
Deel bericht

Veilig en betrouwbaar internet voor alle scholen in primair en voortgezet onderwijs bereikbaar

04.07.19
Kennisnet en Axians hebben donderdag 20 juni een handtekening gezet onder een raamovereenkomst voor de inrichting van een Nationaal Dienstencentrum (NDC). Met het NDC zorgt Kennisnet voor een basisniveau aan internettoegang en beveiliging voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Leerlingen OBS De Viersprong Klazienaveen omarmen 3D-printers

04.07.19
Compleet met prijzenpakket arriveert Arnoud Langen van het Esdal College bij basisschool De Viersprong. In een competitie van het College zijn leerlingen van groep 8 daar in de prijzen gevallen. Ze zijn verkozen tot ondernemers van de maand. Hier werken we met vijf enthousiaste basisscholen. Ze zijn bedrijfjes begonnen, moeten klanten werven en een product maken op de printer.
Deel bericht

Plan voor één onderwijs-cao ‘indringend advies’

04.07.19
De onderwijsministers Van Engelshoven en Slob spreken van ‘een indringend advies’ aan de sociale partners om toe te werken naar één onderwijs-cao voor primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer. Het idee om in de toekomst nog maar één cao te hebben komt van de Onderwijsraad. Die kwam ermee in het rapport Ruim baan voor leraren.
Deel bericht

Behoefte aan internationaal onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen

04.07.19
Omdat Zeeuws-Vlaanderen met een krappe arbeidsmarkt kampt, kan het aanbieden van internationaal georiënteerd basisonderwijs mensen over de streep trekken; oprichting van een internationale school lijkt een stap te ver. De basisschoolgroepen Probaz en Perspecto willen daarom nu, met overheden en bedrijfsleven, de tijd nemen één en ander goed uit te werken.
Deel bericht

Scholen betalen rekening voor domper OCW-begroting

04.07.19
Het kabinet haalt 145 miljoen euro weg bij onderwijs en onderzoek om een tegenvaller op de begroting en het oplappen van de ict-systemen bij uitvoeringsdienst DUO te financieren. Onderwijsinstellingen worden gekort op de compensatie voor de stijgende prijzen van materieel. Voor het PO ligt het net iets anders: de prijsbijstelling op materieel kan daar wettelijk niet worden gekort.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)