Digitale vaardigheden verbeteren? Dan moet je ze eerst kunnen meten!

07.03.19
In mijn onderzoek heb ik mij gericht op de manier waarop leerlingen en leraren hun digitale vaardigheden uiten en daarover redeneren, met als doel deze vaardigheden te kunnen toetsen in authentieke onderwijssituaties. De toepassing van ict in het onderwijs blijkt vooral op eigen ervaring gebaseerd te zijn, en niet per se op kennis over welke technologie effectief is voor specifieke onderwijsdoelen
Deel bericht

Aeres VMBO Ede behaalt Bronzen certificaat Eco-Schools

07.03.19
Eco-Schools is een initiatief dat scholen ondersteunt om een duurzame school te worden. Hierbij is een Zevenstappenplan opgesteld dat je als school moet volgen om een volledig duurzame ‘Eco-School’ te worden. Duurzaamheid wordt via deze stappen een onderdeel van themaweken, praktijkopdrachten of projectonderwijs. Na het afronden behaalt een school de Groene Vlag.
Deel bericht

Hoe kunnen vmbo’s tekort techniekleraren tegengaan?

07.03.19
Het ministerie geeft adviezen aan vmbo’s om het tekort aan techniekleraren tegen te gaan. Er is daarover een factsheet met tips gepubliceerd. Het ministerie laat zien waar kansen liggen. Bijv. met zij-instromers uit het bedrijfsleven kan het tekort worden tegengegaan. Ook geeft OCW de tip om het personeelsbestand anders te organiseren, bijv. met lerarenpools van verschillende vmbo-scholen
Deel bericht

Niet alle leerkrachten krijgen tijdens staking doorbetaald

07.03.19
Schoolbesturen in Amsterdam zijn het niet eens over het al dan niet doorbetalen van leraren tijdens de landelijke onderwijsstaking. Het personeel is daarvan de dupe: de ene leraar krijgt wel doorbetaald, de ander niet.De meeste basisscholen in de stad zijn overigens wel dicht. Middelbare scholen kijken per docent wie aanwezig is en of lessen kunnen doorgaan.
Deel bericht

Werkdrukgeld gebruikt voor opvang klassen

07.03.19
Door het lerarentekort vangen medewerkers die met de werkdrukgelden zijn aangesteld steeds vaker klassen op in het PO. Sinds begin dit jaar zie je dat deze medewerkers flink vaak voor de klas worden ingezet, zegt Eddy Erkelens, leerkracht en beheerder van Lerarentekortisnu.nl. Sinds eind februari kunnen medewerkers van VO-scholen doorgeven of ze die dag van een noodoplossing gebruikmaken.
Deel bericht

Kamervragen over online foto’s en filmpjes van leraren

07.03.19
De VVD heeft Kamervragen gesteld over het ongevraagd online plaatsen van foto’s en filmpjes van leraren. De Tweede Kamerleden Heerema en Van Gent willen van onderwijsminister Slob en minister Dekker voor Rechtsbescherming weten of dit in strijd is met de AVG. Als dat het geval is, willen de VVD’ers horen welke strafrechtelijke of bestuursrechtelijke sancties mogelijk zijn.
Deel bericht

De kansengelijkheid in het onderwijs neemt eerder toe

07.03.19
Voor verbetering hoeven niet alle schooltypes weer bij elkaar, vindt Jan Drentje. Rond 2000 ontwikkelde zich ook het denken in onderwijsrendementen, wat opbrengstgericht onderwijs ging heten. Doorstroomsnelheid en diplomazekerheid werden leidend. Risicomijdend onderwijs gaat inderdaad ten koste van leerlingen uit achterstandssituaties
Deel bericht

Een onaangekondigde onderwijsstaking zou meer effect hebben

07.03.19
Als ik heel eerlijk ben – niks ten nadele van de club strijders die de stakingen keer op keer organiseren, want dikke vette pluim – vind ik zo’n op tijd aangekondigde stakingsactie wel een beetje braaf. Omdat de staking ruimschoots op tijd wordt aangekondigd, hebben ouders alle tijd om opvang voor hun kroost te regelen. Ik vraag me af of een aangekondigde staking wel voldoende nut heeft.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)