Slob denkt dat basisschool geen last krijgt van miljoenenkorting

07.11.17
Minister Slob denkt dat docenten en leerlingen geen last krijgen van een miljoenenbezuiniging op het primair onderwijs. Hij reageert op de PO-raad die boos is dat er de komende vier jaar toch 61 miljoen euro minder geld gaat naar de basisscholen.
Deel bericht

Extra bezuinigingen vergroten stakingskans basisonderwijs

07.11.17
Dat er de komende jaren 61 miljoen euro bezuinigd gaat worden op het primair onderwijs vergroot de kans dat op dinsdag 12 december gestaakt gaat worden. Het onderwijs wil juist dat er extra geïnvesteerd wordt.
Deel bericht

Overheidsingrijpen zet onderwijssalaris steeds op achterstand

07.11.17
Dertig keer zette de overheid in twintig jaar tijd het mes in de salarissen bij onderwijs en overheid. Dat levert een salarisachterstand op van 18 procent op de markt, blijkt uit een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Het rapport legt de grote salarisroof pijnlijk bloot", zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.
Deel bericht

Haalbare hulp bij huiswerk

07.11.17
Huiswerk: een bron van veel ergernis bij leerlingen en hun ouders. Huiswerkinstituten kunnen leerlingen vaak studievaardigheden bijbrengen waardoor het beter gaat, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Ouders springen ook zelf bij.
Deel bericht

Eerste binnenbos van Nederland op een school

07.11.17
Kinderen van groep vier en vijf zijn maandagmiddag begonnen met het planten van een binnenbos in de school. Het is de eerste basisschool van Nederland die gaat experimenteren met de invloed van planten op kinderen.
Deel bericht

Inkomen en afkomst bepalen succes op school

07.11.17
Kinderen met werkende, hoogopgeleide, autochtone ouders maken tot twee keer zoveel kans op een vlekkeloze schoolcarrière als leeftijdgenoten uit een minima-gezin van niet-westerse afkomst.
Deel bericht

Meeste gemeenten houden Piet bij intocht zwart (of bruin)

07.11.17
Ook dit jaar is Piet bij veruit de meeste sinterklaasintochten in Nederland zwart of (donker)bruin. In een relatief klein aantal gemeenten lopen tussen de traditionele Pieten ook roetveegpieten mee, in drie plaatsen doen alleen maar roetveegpieten mee aan de intocht.
Deel bericht

Nederlandse jongeren weten weinig over democratie

07.11.17
Nederlandse jongeren weten minder over democratie dan leeftijdsgenoten in vergelijkbare landen. Dat blijkt uit de International Civic and Citizenship Education Study (ICCS), een internationaal onderzoek naar burgerschap onder leerlingen in het voortgezet onderwijs, waarvan de resultaten op dinsdag 7 november zijn gepubliceerd.
Deel bericht

PO-Raad: Onverantwoord: kabinet bezuinigt toch op onderwijs

07.11.17
De bezuiniging is een gevolg van opstapelende tekorten op de onderwijsbegroting. Afgelopen voorjaar bleek bijvoorbeeld dat overheidsuitgaven aan onderwijs honderden miljoenen euro’s hoger uitvielen dan verwacht. De PO-Raad heeft er in de Tweede Kamer en bij het kabinet steeds flink op aangedrongen dit niet ten koste te laten gaan van het onderwijs.
Deel bericht

Kinderen met ouder in detentie willen betere informatie, zorg en ondersteuning

07.11.17
Kinderen en jongeren met een ouder in detentie willen beter geïnformeerd worden over wat ze kunnen verwachten als hun vader of moeder wordt aangehouden en naar de gevangenis moet.
Deel bericht

Geen standaard dyslexietest voor brugklasser

07.11.17
Is het nodig om alle brugklassers standaard te screenen op dyslexie? Scholen voor voortgezet onderwijs krijgen hun twijfels.
Deel bericht

Minister doet niets tegen ‘stigmatiserende lesmethoden’

07.11.17
Niet de overheid, maar de scholen moeten uitgeverijen erop aanspreken als die lesmethoden maken die als stigmatiserend kunnen worden ervaren.
Deel bericht

Vijf richtlijnen voor gepersonaliseerd onderwijs

07.11.17
In het artikel 'Vijf richtlijnen voor gepersonaliseerd onderwijs' beschrijft Menno van Hasselt voor scholen die het onderwijs personaliseren een werkwijze om grip te houden op de opbrengsten.
Deel bericht

Onjuiste voorlichting over ADHD in kinderboeken

07.11.17
De informatie over ADHD in kinderboeken is onjuist, en eenzijdig. Dat blijkt uit onderzoek door studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Deel bericht

Kabinet snijdt tientallen miljoenen in alle onderwijssectoren

07.11.17
Het primair onderwijs moet met ‘doelmatiger onderwijs’ structureel 61 miljoen euro besparen. Voor de andere sectoren gaat het om bedragen tussen de 17 en 47 miljoen euro. Dat blijkt uit de nota van wijziging op de begroting die afgelopen vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Deel bericht

Honderden kleuters lopen al met een mobieltje op zak

07.11.17
De leeftijd waarop kinderen een mobiele telefoon krijgen, daalt gestaag. Hoewel de piek van het eerste mobieltje op 12 jaar ligt, lopen ook al honderden kleuters met een telefoon op zak. ,,Toen hij zelfstandiger werd, vonden wij het nodig om hem te kunnen bereiken.''
Deel bericht

Amsterdam rekent af met pietendiscussie: volledig nieuw uiterlijk

07.11.17
Bij de sinterklaasintocht op zondag 19 november in Amsterdam krijgen de bijna 400 pieten een nieuw uiterlijk. Ze dragen felgekleurde pakken en pruiken met halflang, donkerbruin golvend haar.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)