Lesgeven op leerpleinen: breek uit de klas

24.01.19
Scholen die het klassikale onderwijs doorbreken en overstappen op groepsoverstijgende units en leerpleinen, zien veel voordelen. Maar bedenk vooraf heel goed waar je aan begint, zeggen ervaringsdeskundigen. Zonder samenwerking, structuur en draagvlak wordt het een fiasco.
Deel bericht

Jongeren mijden pabo om salaris, imago en carrièreperspectief

24.01.19
Scholieren en studenten mijden de pabo om het salaris, het carrièreperspectief en het imago van leraren. De Tweede Kamer bespreekt vandaag in een speciaal overleg over het lerarentekort die uitkomst van een onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Deel bericht

Week van Vergeten Kind: aandacht voor doorplaatsen

24.01.19
De Week van Het Vergeten Kind, die 29 januari begint, vraagt aandacht voor uithuisgeplaatste kinderen en de doorplaatsingen waarmee zij te maken krijgen. 'Een meisje twintig keer doorplaatsen mag niet gebeuren. Maar niet alle doorplaatsingen zijn per definitie slecht.'In Nederland waren in 2017 46.000 kinderen voor kortere of langere tijd uit huis geplaatst.
Deel bericht

Duizenden ervaringen op ‘vertelpunt’ passend onderwijs

24.01.19
Er zijn tot nu toe 3100 ervaringen verzameld op het online ‘vertelpunt’ waar iedereen zijn verhaal kwijt kan over passend onderwijs. Dat staat in een brief van onderwijsminister Arie Slob aan de Tweede Kamer. Leerlingen, ouders en professionals in en rondom de school kunnen hun ervaringen delen over situaties die te maken hebben met (passend) onderwijs.
Deel bericht

AOb-onderwijsdebat: ‘Sluit een pact tegen het lerarentekort’

24.01.19
Vier politieke partijen – D66, VVD, GroenLinks en de PvdA – gaven tijdens het onderwijsdebat aan een pact te willen sluiten: een langetermijnplan dat de werkdruk en het lerarentekort aanpakt en dat een aantal kabinetsperiodes overstijgt. Hoeveel geld ze aan zo’n pact willen hangen en waar geld naar toe zou moeten gaan bleef pijnlijk onduidelijk.
Deel bericht

ICT op school verder brengen met KennisnetWijzer en Technologiekompas

24.01.19
Op de nieuwe online omgeving KennisnetWijzer vinden ze tools die gebruikt kunnen worden om diverse ICT-vraagstukken op te lossen. De publicatie ‘Technologiekompas’ biedt daarnaast een overzicht van de belangrijkste trends en ontwikkelingen rond ICT, en handvatten om deze ontwikkelingen in te zetten in het onderwijs.
Deel bericht

PvdA: Bonus voor leraren van achterstandskinderen

24.01.19
Leraren die lesgeven aan kinderen met een achterstand moeten extra beloond worden. Die oproep doet Kamerlid Kirsten van den Hul aan minister Arie Slob. Een financiële prikkel moet voorkomen dat die kinderen extra hard geraakt worden door het tekort aan leerkrachten. Minister Slob zou dan ook extra geld moeten vrijmaken voor de gehele onderwijssector .
Deel bericht

Tweede Kamer: ’Kinderen moeten gewoon breuken leren’

24.01.19
Kinderen op de basisschool moeten bij het rekenonderwijs gewoon breuken blijven leren, vindt de Tweede Kamer. Het idee om dit onderdeel uit de rekenlessen te schrappen noemt CU-Kamerlid Bruins ’onzalig’. Ook coalitiepartijen VVD, CDA en D66 verwachten dat er door het breukenplan een streep wordt gezet.
Deel bericht

Ontdek leermateriaal digitale geletterdheid voor het speciaal onderwijs op Wikiwijs

24.01.19
Voor het speciaal onderwijs was leermateriaal over digitale geletterdheid moeilijk te vinden. Maar dit is veranderd: vanaf nu staat veel leermateriaal op Wikiwijs. Op de NOT 2019 wordt de Wikiwijs-pagina gepresenteerd.
Deel bericht

Vragen en antwoorden over het (niet doorgaan van) de centrale adaptieve eindtoets

24.01.19
Het besluit van minister Arie Slob om de adaptieve centrale eindtoets dit jaar niet beschikbaar te stellen, heeft geleid tot veel vragen van scholen en ouders. Op aandringen en met input van de PO-Raad zijn op de website van het College voor Toetsen en Examens onlangs veelgestelde vragen en antwoorden gepubliceerd.
Deel bericht

Sbo en speciaal onderwijs groeien met 2000 leerlingen

24.01.19
Het aantal leerlingen in het speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs is vorig jaar met in totaal circa 2000 gestegen. Dat meldt onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. In beide sectoren gaat het om een toename met ongeveer 1000 leerlingen. Binnen het speciaal onderwijs doet de stijging zich het sterkste voor bij de leerlingen uit cluster 3/4
Deel bericht

Rekenen met breuken verdwijnt uit het lespakket van de basisschool

24.01.19
Een adviescommissie vindt het lesprogramma overladen en wil in een te herzien curriculum meer aandacht besteden aan rekenen met kansen. 'Dit eruit halen is belachelijk', zegt rekenspecialist Debbie Dussel. Emeritus hoogleraar wiskunde Jan van de Craats vindt het wegvagen van breuken op de basisschool 'volstrekt verwerpelijk'.
Deel bericht

Kater Harry staat (in verschillende talen) centraal op Nationale Voorleesdagen

24.01.19
Bijzonder dit jaar is dat drie voorlezers voor het eerst niet alleen in het Nederlands gaan lezen.En dat is belangrijk, vindt schrijfster Saida Benali. Ze las voor in het Arabisch tijdens het Voorleesontbijt, waarmee de Nationale Voorleesdagen beginnen. Als je op zoek gaat naar je roots, kom je al gauw uit bij taal.
Deel bericht

Slob weet D66 en CDA niet te winnen voor nieuwe rekentoets

24.01.19
D66 en CDA hebben zich vanmorgen nadrukkelijk uitgesproken tegen de nieuwe tijdelijke rekentoets, die middelbare scholen en mbo's zelf moeten maken voor scholieren, en waarvoor een 4 of hoger worden gehaald om het diploma te kunnen halen. Daarmee is er een Kamermeerderheid tegen het plan.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)