Gratis e-book over leren en bewegen: Leerlingen die meer bewegen, voelen zich beter

08.02.23
Bewegen is gezond, niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Steeds meer studies tonen aan dat ook leerprestaties kunnen verbeteren als je genoeg beweegt. Hoe werkt dat precies bij jongeren? Wat kunnen scholen doen? En maakt bewegen ook gelukkiger? Dat lees je in het gratis te downloaden e-book van onder andere prof. dr. Renate de Groot en dr. Rianne Golsteijn, beiden verbonden aan de Open Universiteit.
Deel bericht

Nederlands moet weer voertaal worden in bachelors bij universiteiten

08.02.23
Het Nederlands moet weer voertaal worden voor de bacheloropleidingen aan universiteiten, zegt de Tweede Kamer. De minister moet strenger toezien op bestaande taalwetgeving in het hoger onderwijs, staat in een aangenomen motie van Kamerlid Pieter Omtzigt.
Deel bericht

Laag energieverbruik en gezond binnenklimaat: Frisse scholen

08.02.23
Wanneer is er sprake van een optimale balans tussen energiezuinigheid, gezondheid, duurzaamheid en kosten van een nieuw te bouwen school?
Deel bericht

Arbeidsinspectie bezoekt scholen over werkdruk

08.02.23
De Nederlandse Arbeidsinspectie zal dit jaar ongeveer 40 scholen in het voortgezet onderwijs inspecteren. Het doel van deze inspecties is om zicht te krijgen op wat werkgevers in het voortgezet onderwijs doen om de ervaren werkdruk van docenten structureel te verminderen.
Deel bericht

Hoogbegaafde Femke liep vast op school: 'Ik leerde over planeten, de rest stond in de poppenhoek'

08.02.23
Minister Wiersma van Onderwijs komt met een pakket aan maatregelen voor hoogbegaafde kinderen op de basisschool. Daar zou Femke Hovinga veel aan gehad hebben. "In groep drie had ik alle leerdoelen van de basisschool al onder de knie. Maar ik was gewoon nog een klein meisje", zegt ze bij Spraakmakers.
Deel bericht

Verplichte twee uur gym vaker noodgedwongen buiten door te weinig gymzalen

08.02.23
Vanaf aankomend schooljaar (2023-2024) moeten basisscholen verplicht twee lesuren per week gym geven. Maar omdat er niet overal genoeg gymzalen zijn, zullen kinderen steeds vaker buiten de gymzaal les krijgen. Dat kan in een zwembad zijn of buiten op het schoolplein. Maar ook daar komt de inspectie langs.
Deel bericht

Tips voor onderwijsprofessionals bij werken met meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

08.02.23
Tegen welke dilemma’s bij de toepassing van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling lopen onderwijsprofessionals aan? Augeo Foundation maakte, in opdracht van het ministerie van...
Deel bericht

Advies: geef geschiedenis Nederlands-Indië prominente plek in onderwijs

08.02.23
De geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië moet een prominentere plek krijgen in het onderwijs en op straat. Ook moet de informatie erover online toegankelijk worden. Dat zijn belangrijke conclusies uit een rapport van de commissie Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië, dat vanmiddag aan het kabinet wordt aangeboden.
Deel bericht

Ecologische basisschool in Almere geopend

08.02.23
Net zoals bij basisschool De Verwondering in Nobelhorst biedt Prisma ecologisch onderwijs bij De Verbeelding. Het ecologische gedachtegoed van beide scholen is terug te zien in het gebouw, in het gebruik van materialen en bijvoorbeeld door het zelf energie opwekken met zonnepanelen.
Deel bericht

Lerarentekort blijft groot, ook bij minder economische groei

08.02.23
De personeelstekorten in het onderwijs zullen groot blijven, ook als de economie minder goed gaat draaien. Dat staat in een brief van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Congres De Staat van het Onderwijs: 10 mei 2023

08.02.23
De Inspectie van het Onderwijs presenteert op 10 mei 2023 het rapport De Staat van het Onderwijs 2023 tijdens het gelijknamige congres. Op deze dag overhandigt Alida Oppers (inspecteur-generaal van het Onderwijs) het rapport aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf dat moment is ...
Deel bericht

Antisemitisme in klas ‘hardnekkig probleem'

08.02.23
De meeste docenten die vakken als geschiedenis en maatschappijleer geven op middelbare scholen maken discriminerende incidenten mee in en rond de klas. Dat komt naar voren uit een onderzoek van bureau Panteia naar antisemitisme, in opdracht van de Anne Frank Stichting.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)